Sorte borovnica

Popis sorti zastupljenih na našoj plantaži:

1.BLUE CROP - ima dosta široke grmove, srednje bujnog rasta s uspravnim izbojima. List je malen do srednje velik. Dozrijeva srednje rano. Grozd je velik, umjereno rahli, a bobice su velike. Plod je vrlo dobre kvalitete, kiselkastog okusa i ugodne arome, a ujedno dobro podnosi transport. Ova sorta daje velike i redovite prinose. Dosta je otporna na sušu i parazite. Zbog dobrih svojstava preporučuje se za uzgoj u većim količinama.

2. BLUERAY - ima grmove bujnog rasta s uspravnim izbojima. Grozd je malen i zbijen, a bobice su velike i čvrste. Ova sorta dobro i redovito rodi, a dozrijeva srednje rano. Plod je sočan, slatko-kiselkasta okusa, vrlo ugodne arome i finog mirisa. Ova se sorta preporučuje za uzgoj zbog dobre bujnosti, rodnosti, kvalitete plodova i otpornosti.

3. SPARTAN - ima grmove bujnog, uspravnog i razvedenog rasta. Grozdovi su veliki i rahli, a bobice su jako krupne, te dobrog okusa i arome. Sazrijeva vrlo rano. Ovo je nešto novija sorta, no temeljem našeg iskustva, ista daje jako dobre prinose i prilično je otporna na vremenske uvjete i parazite.

4. YERSEY - ima grmove jako bujnog i razvedenog rasta. Grozdovi su razvedeni i rahli, a bobice su srednje krupnoće, čvrste i slatkasto-kiselkastog okusa. Sazrijeva srednje kasno. Bez obzira na nešto manju krupnoću bobica u usporedbi sa ostalima, ova sorta daje iznimno veliki prinos. Uz to sorta je vrlo otporna.

Gore navedene sorte su najzastupljenije na našoj plantaži.U protekle 2 i pol godine, koliko je star naš nasad borovnice, izuzetno smo zadovoljni ovim sortama.

Osim plantaže, oformili smo i rasadnik američke borovnice. U matičnjaku se nalazi još dobrih, kako starih, tako i novijih sorti borovnice kao što su na primjer: COVILLE, HERBERT, BLUETTA, PATRIOT, DUKE, ELLIOT I SIERRA.