O borovnici

Borovnica je samostojeća grmovita biljka čiji je uzgoj vezan uz srednje i veće nadmorske visine. Uzgoj borovnice započeo je u SAD-u 1893. godine, te se od 1906 godine vrlo brzo rasprostranjuje.Kultura borovnice poprima sve veće značenje u SAD-u i Kanadi koji su ujedno i najveći proizvođači te kulture.

Šezdesetih godina borovnica je uvezena i u Europu, mada se ovdje uzgoj te kulture znatno sporije širi. Danas u pojedinim europskim zemljama proizvodnja borovnice polagano poprima šire zahvate ali je to još uvijek, u odnosu na sjeverno američki kontinent, relativno skromno.

Na temelju istraživanja ustanovljeno je da borovnica ima specifične zahtjeve prema svojstvima klime, te posebno prema svojstvima tla.

Plodovi borovnice su vrlo kvalitetno voće za potrošnju u svježem stanju, kao i u obliku različitih prerađevina (džemovi, sokovi, itd.).

Također, plod borovnice sadrži znatan broj vitamina i minerala, a osobito kalcija, fosfora i željeza. Naravno da kemijski sastav ploda ovisi o sorti i ekološkim uvjetima same proizvodnje.

Temeljem najnovijih istraživanja provedenih od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a, kojim su obuhvaćene analize 60-ak različitih vrsta voća, borovnica je prepoznata kao jedno od najzdravijih plodova, zahvaljujući ponajprije visokoj razini antioksidanata, kako u plodu, tako i u listu biljke.